Eftersom
Shanghai är en så stor turiststad och ständigt
expanderar så finns det närmast oändligt med
restauranger att välja på. Med tanke på stadens
enorma folkmängd så faller det naturligt att det av
konkurrensskäl hålls väldigt hög standard och även
låga priser för att kunna få så många matgäster som
möjligt. Ska man kunna hitta några restauranger här
som skiljer sig lite från mängden så får man leta
ett bra tag då alla är väldigt lika varandra inom
samma områden. Eftersom det finns ett så stort
myller av restauranger så har det här utvecklats
till den nivån att det finns hela distrikt
tillägnade åt olika restauranger, annat än de som
finns överallt längs huvudgatorna i centrum.
Det kinesiska köket är som
många vet i allmänhet väldigt sött och flottigt och
detta präglar givetvis många av de äkta kinesiska
restaurangerna, men vänta dig inte att få samma
kvalitet på maten här som du får om du går på en
kinesisk restaurang i Sverige, här tillagas maten på
strikt traditionellt sätt och har en helt annan typ
av smak än vad du kan hitta i hemlandet. Maten
serveras på det sättet som den ursprungligen ska
serveras på, med ätpinnar, men du kan givetvis be om
att få bestick då de är vana vid att västerlänningar
inte klarar av att hantera ätpinnarna. Något som är
väldigt genomgående märkbart här är att personalen
är nästan överdrivet brydda om att allt är som det
ska och servicen är på en helt annan nivå än den du
finner på svenska restauranger. Detta kommer mycket
av den kinesiska kulturen och man märker att de som
jobbar här är stolta över vad de gör och ger
verkligen allt hela tiden.
Några saker som kan vara bra
att veta vad gäller den kinesiska mattraditionen är
till exempel det att om du sitter på en restaurang,
främst en kinesisk, så slutar de inte fylla på din
tallrik förrän du lämnar mat kvar på den. Det
betyder alltså att om du rensar tallriken så kommer
det genast någon ur personalen och plockar upp den
för att snabbt fylla på en ny med mat och komma ut
igen, så vill du äta färdigt så får du helt enkelt
lämna kvar lite grann på tallriken. Något som också
kan vara bra att veta är att om du ska äta med
pinnar så anses det väldigt oartigt att köra
pinnen/pinnarna genom maten och lyfta och äta på
detta vis, att sitta och ”nypa” med pinnarna i
luften anses också väldigt oartigt. Egentligen kan
man säga så att det anses dåligt att använda
pinnarna till något annat än att nypa fast maten och
stoppa in den i munnen. Att göra något annat med dem
kommer snabbt generera arga och irriterade blickar
från kineser som ser det.
De kanske bästa
matområdena är:
Maoming south road
Changle road
Huangpi south road
Central Huai Hai road
Central Shangdong
Nanjing road
Zhaojiabang road
Tianyue qiao
Xintiandi
Pudong
För en mer alltäckande
guide över Shanghais alla caféer och restauranger,
föreslår vi att du köper en mindre guidebok över
staden. Vi har tipsat om
ett antal riktigt bra från bara c:a 50 kr som kan
beställas direkt på nätet. Och då ingår betydligt
mer än bara en restaurangförteckning.»
Klicka här
för att läsa våra tips på guideböcker
Letar du efter hotell
i Shanghai?
Just nu är det väldigt bra priser på Hotels.com.
»
Klicka här! |